Spring naar inhoud

Vloeibare democratie

by op 6 september 2012

Directe democratie is één van de sleutelwoorden van de Piratenpartij en Liquid Democracy (vloeibare democratie) is de manier waarop we dit in de praktijk willen brengen. Het Belgische politieke bestel legitimeert zich aan de hand van haar democratisch gehalte. Tegelijk wordt dit democratisch gehalte vandaag meer dan ooit in vraag gesteld, en terecht.

Is representatieve democratie zoals die we hier kennen, het best mogelijke systeem? Om de zoveel jaar een bolletje kleuren is toch maar wat min, vindt u ook niet? Directe democratie is volgens ons niet enkel mogelijk, maar zelfs essentieel.

De Indignados en Occupy Wall Street experimenteren met volksvergaderingen als basis voor een meer democratisch besluitvormingsproces. In Zwitserland kent men op sommige plaatsen nog de Landsgemeinde. Dichter bij onze gevestigde politieke waarden wordt het referendum of de volksraadpleging naar voor geschoven om het democratisch gehalte van onze parlementaire democratie te verhogen.

Volksvergaderingen verwachten veel inzet en een zekere assertiviteit van alle deelnemers. Je moet vele uren vergaderen om tot echte besluiten te komen en voor complexere problemen is deze vorm dan ook niet echt haalbaar. Een referendum is dan weer vaak een enorme simplificatie van een bestaand probleem. Ben je vóór of tegen de brug, ben je vóór of tegen meer moskeeën. Dit soort vragen komen niet overeen met de complexiteit van de problemen die de politiek moet oplossen.

Wij zijn van mening dat volksraadplegingen een stap in de goede richting zijn, maar niet ver genoeg gaan. We leven in de 21ste eeuw, internet heeft nieuwe manieren van samenwerken mogelijk gemaakt. Crowdsourcing, waarbij men beroep doet op de kennis en kunde van een grote, diverse en geografisch verspreide groep mensen, maakt prachtige projecten mogleijk. Wikipedia, een enorme en voortdurend bijgewerkte kennisbank volledig geschreven door “leken,” is het bekendste voorbeeld hiervan.

Maar ook off-line kunnen mensen op een efficiënte en “horizontale” manier samenwerken. Een unconference, gebruik makend van Open Space Technologie of andere methoden om fysiek samen te komen en oplossingen te zoeken voor concrete vragen. Deze technieken zijn reeds toegepast bij het opzetten van transitie-initiatieven, maar ook bij het schrijven van een verkiezingsprogramma voor de Antwerpse Piratenpartij.

Online bestaan er verschillende systemen om samen te werken en tot oplossingen voor complexe problemen te komen. Liquid Feedback is speciaal hiervoor ontwikkelde software en wordt reeds gebruikt door de Duitse Piraten. Het is een systeem om online samen te werken, van het bespreken van een probleem tot een volledig uitgewerkte en door alle deelnemers gedragen oplossing.

Wat Liquid Feedback bijzonder interessant maakt is dat men bepaalde beslissingen of onderwerpen kan delegeren aan een andere gebruiker. Dit kan een politicus zijn, maar evengoed je buurman. Dit is mogelijk voor één of meerdere onderwerpen, en je stem is op elk moment terugroepbaar. Indien je dus niet geïnteresseerd bent in een bepaald onderwerp of het gevoel hebt er te weinig over te weten, kan je de beslissing aan anderen laten. Voor verschillende thema’s kan men zijn/haar stem ook aan verschillende mensen overdragen, bv.. mensen die je als specialist over een bepaald onderwerp beschouwt.

Liquid Feedback maakt echte directe democratie mogelijk. Het wordt al gebruik bij de Duitse Pirate Party, zowel voor politieke voorstellen binnen de Berlijnse deelstaatregering als interne beslissingen op nationaal niveau. Ook de Belgische Piratenpartij heeft de Liquid Feedback-software geïnstalleerd. Beslissingen over een partijprogramma of statuten kunnen zo gezamenlijk ontwikkeld, uitgewerkt en gestemd worden.

Elke crew kan zelf beslissen hoe ze aan politiek doet, maar in Leuven willen we, moesten we verkozen worden in de gemeenteraad, ons houden aan de beslissingen genomen met Liquid Feedback. Aangezien iedereen die lid is van de Piratenpartij met Liquid Feedback mee aan politiek kan doen, zou dit eerste stap naar een echte directe en participatieve democratie zijn.

Meer lezen:

Advertenties

From → Nieuws

Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: