Spring naar inhoud

Waar staat de Piratenpartij voor?

Een overzicht van de speerpunten uit ons programma:

Privacy

Privacy is een basisrecht! Daarom is in Leuven een belangrijk aktiepunt voor ons het beleid rond veiligheidscamera’s. De privacy van de Leuvenaars wordt momenteel onvoldoende gerespecteerd, en de effectiviteit van camera’s tegen criminaliteit en overlast is twijfelachtig. Daarenboven is er totaal geen transparantie met betrekking tot deze camera’s: waar precies staan ze, hoe worden de beelden verwerkt, hoe lang worden ze opgeslagen?

Transparantie

Openbaarheid van bestuur is een noodzaak. Een punt van kritiek is bijvoorbeeld dat momenteel via de Leuvense website niet de volledige agenda van de eerstvolgende gemeenteraad beschikbaar wordt gesteld. Alhoewel de zittingen openbaar zijn, kan de burger dus niet (of maar gedeeltelijk) op voorhand weten welke punten er zullen worden besproken.

We ijveren ook voor Open Data: het publiek beschikbaar stellen van alle door de overheid gegenereerde data, zolang dit geen schending van de privacy inhoud. Voorbeelden zijn de resultaten van enquètes en onderzoeken, kaarten, foto’s,…

Basisdemocratie

Een bottom-up-aanpak moet hier leiden tot meer inspraak voor de burgers. Een eenvoudiger initiatiefrecht voor de burger is een eerste stap. En nieuwe concepten zoals Liquid Democracy kunnen de democratie echt terug naar de mensen brengen. LiquidFeedback, een implementatie van dit concept, is een on-line toepassing origineel ontwikkeld door de Piratenpartei Deutschland, waar we nu in België mee aan het expirimenteren zijn. Meer informatie: http://liquidfeedback.org/mission/

Copyright

Hervorming van het auteursrecht, vrijstelling van regelgeving inzake het auteursrecht voor niet-commerciële activiteit, de vermindering van de duur van het auteursrechtelijke bescherming, een verbod van DRM-technologieën, geen heffingen op media of hardware.

Patenten

Hervorming van het octrooirecht, met name geen patenten op leven (met inbegrip van patenten op zaden en genen) en software.

Advertenties
Geef een reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: